English Version Χάρτης ιστοσελίδας ΕπικοινωνίαΑρχική Σελίδα / Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου


To Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου ιδρύθηκε το 1996 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ανεγέρθηκε στη Δερύνεια, στα κράσπεδα της Αμμοχώστου, δίπλα από το οδόφραγμα που από το 1974 μοιράζει τεχνητά το νησί μας στα δυο. Ιδρυτικός στόχος του Π.Κ.Κ.Α. είναι η προβολή του θέματος της κατοχής της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα αλλά και η λειτουργία του ως πολιτιστικού φορέα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.  

Για την επίτευξη των ιδρυτικών στόχων του Κέντρου διενεργούνται σχεδόν καθημερινά ξεναγήσεις για τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στους χώρους του, στα πλαίσια των οποίων εκτός από την δια ζώσης ενημέρωση, εντάσσονται : Προβολές ταινιών, παρουσιάσεις εκθέσεων (Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Αγιογραφίας, Γλυπτικής, κ.α), διανομή εντύπου υλικού για την ιστορία των κατεχομένων μας εδαφών, τον πολιτισμό και τη λαϊκή μας παράδοση, λειτουργία παρατηρητηρίου, λειτουργία προθαλάμου με φωτογραφίες, χάρτες και στοιχεία για τους Αγνοούμενους, τους Εγκλωβισμένους αλλά και τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και άλλων Διεθνών Οργανισμών για τον τόπο μας.  

Εκτός από τους εκατοντάδες ξένους επίσημους φιλοξενούμενους του Κράτους, Υπουργούς, Προέδρους Κοινοβουλίων, Ευρωβουλευτές, Εκπροσώπους κρατών, Δημοσιογράφων, τηλεοπτικών καναλιών, Στρατιωτικών, και άλλων ομάδων από το εξωτερικό, στο Κέντρο φιλοξενούνται και ενημερώνονται για την κατοχή πολλοί ξένοι και Ελλαδίτες επισκέπτες καθώς και ομάδες φοιτητών και μαθητών.  

Στο δεύτερο όροφο του Πολιτιστικό Κέντρου λειτουργεί Παρατηρητήριο όπου καθημερινά οι διάφοροι επισκέπτες μπορούν να αγναντέψουν σε «απόσταση αναπνοής» με διόπτρες, την αγαπημένη μας πόλη και σχεδόν όλη την κατεχόμενη γη μας. 

Στο καινούργιο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου που λειτουργεί από το 2001 υπάρχει μικρή Βιβλιοθήκη με βιβλία για τα κατεχόμενα εδάφη μας καθώς και μικρή ταινιοθήκη. Λειτουργεί επίσης προθήκη με είδη παραδοσιακής τέχνης και μουσειακά αντίγραφα. Ξεχωριστή προθήκη ετοιμάστηκε για έκθεση αντιπροσωπευτικών αρχαιολογικών ευρημάτων από την Επαρχία Αμμοχώστου. 

Οι Χώροι του Κέντρου μας χρησιμοποιούνται επίσης από διάφορους Οργανισμούς και Σωματεία για τη διεξαγωγή σεμιναρίων, διαλέξεων, και άλλων εκδηλώσεων όπως παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων, φιλολογικά μνημόσυνα, φιλανθρωπικές αγορές,. Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών το Π.Κ.Κ.Α., συμμετέχει ενεργά, όπως ενεργά συμμετέχει και στη διοργάνωση των πολύμορφων εκδηλώσεων του Δήμου Αμμοχώστου. Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου φιλοξενεί από το 1974 όλες τις αντικατοχικές εκδηλώσεις για την Αμμόχωστο.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή: 7.30 - 16.30
Σάββατο: 9.30 - 16.30

Για ξεναγήσεις ομάδων επικοινωνείτε στα τηλ.: 23-740860/2 ή με Φαξ στον αριθμό: 23-740861, ή στο email: cultural.centre@cytanet.com.cy

Μπορείτε να συμπληρώσετε το πιο κάτω έντυπο για ενοικίαση της αίθουσας και να το αποστείλετε στο φαξ: 23-740861

Στατιστικά Δεδομένα
 
Νοέμβριος 2013
 
Ξεναγήσεις / Φιλοξενία στο Πολιτιστικό Κέντρο:

· 14 επισκέπτες από Γερμανία

· 49 επισκέπτες από Αυστρία

· 7 επισκέπτες από Γερμανία

· 7 Κύπριοι επισκέπτες

· 15 επισκέπτες από Γερμανία

· 6 επισκέπτες από Αγγλία

· 10 επισκέπτες από Σουηδία

· 5 επισκέπτες από Ουγγαρία

· 44 μαθητές από Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα

· 42 μαθητές από Δημοτικό Σχολείο Αυγόρου

· 95 μαθητές από Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακος

· 115 μαθητές από Δημοτικό Σχολείο Καθαρής Λάρνακος

· 50 μαθητές από Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη Λάρνακος

· 140 παιδιά από Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη Λάρνακος

· 50 παιδιά από Β΄ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου

· 50 παιδιά από Χριστάκειον Α΄ Ποταμού Γερμασόγειας

· 116 μαθητές από Δημοτικό Σχολείο Εθνάρχης Μακάριος

· 13 Φοιτητές από Αμερική – Conflict Resolution Class

Eπισκέψεις από ομάδες 4 – 5 ατόμων από διάφορες χώρες, άτομα / ζευγάρια για ενημέρωση, προβολή ταινιών, έντυπο υλικό 

Φωτογραφίες από εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκθεσιάκο υλικό.

 

Εικαστικές Δημιουργίες Μελών και Φίλων
Συλλόγου Αποφοίτων Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός, τέλεσε τα εγκαίνια Έκθεσης Εικαστικών Δημιουργιών των Μελών και Φίλων του Συλλόγου Αποφοίτων του Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου, που διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου, στη Δερύνεια. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2008.

Η κ. Ιουλία Φουρουκλά που συμμετέχει στην έκθεση με δύο έργα της μας μιλά για τους εκθέτες και τα έργα τους: Οι περισσότεροι από εμάς, συμμαθητές που κάποτε νιώθαμε την ανάγκη να πάρουμε τα όνειρά μας που ήταν κρυμμένα με χρώματα βαθειά μέσα στην καρδιά μας, να τα ζωντανέψουμε σε πίνακες χαρούμενους με χρώματα – χρώματα. Απόφοιτοι 1958, μερικά ονόματα: Γιώργος Πορσπορής+ δεν είναι πια στη ζωή, Χριστάκης Αρτεμίου, Θέμις Λουκά.......

Όλα αυτά τα χρόνια πώς περάσανε; Τα χάσαμε, μας φύγαν από τα χέρια.Οι θύμησες μας πετάξανε από το σήμερα στο χθες
Παιγνίδι φαντασίας και σταθήκαμε όλοι μαζί κάτω από τον ουρανό, δίχως σκεπή στο χρόνο.
Κι’ όπως οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια πέρναγαν, άφηναν την σκιά τους πάνω στα μαλιά μας και πάνω στα πρόσωπά μας, δίχως έλεος μας χτυπούσαν σαν περνούσαν.
Κι’ όμως και μεις με τη σειρά μας αφήνναμε τα σημάδια μας πάνω στους πίνακές μας να φανερώνουν .......(ακόμα κι’ όταν εμείς όλοι φύγουμε) τη ζεστασιά πούχαμε μέσα στην καρδιά μας βαμμένη πάντα με χρώματα, μετατρεπόμενη σε λάμψη στα μάτια.
Ακόμα νιώθουμε νέοι στην καρδιά, ασ’ τον χρόνο να κυλά.
Θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε
Τον χρόνο στην καρδιά
Πάντα ζωγραφίζοντας.


Print this page Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε

Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.